+38162 106 43 32 office@dezin.rs

Dezinsekcija

Dezinsekcija je skup različitih mera koje se preduzimaju s ciljem smanjenja populacije određenih insekata najmanje do praga štetnosti. Zaustavljajući rast i razmnožavanje ili potpuno uništavanje određene grupe insekata koji prenose uzročnike zaraznih bolesti, parazitiraju na telu čoveka, uzrokuju alergijske reakcije, imaju toksično dejstvo ili su jednostavno “dosadni” stanovnici našeg okruženja.

Insekata ima svuda. Neki pogodoju našoj okolini i njihovo prisustvo ima određene pogodnosti za nas ali je više onih koji su štetni po ljude kao što su bubašvabe, bubarusi, mravi, stenice itd pre svega kontaminiraju sve površine preko kojih prelaze. Kontaminiraju namirnice i predmete a isto tako mogu naneti i materijalnu štetu. Nastanjuju stambene objekte, poslovne prostore, zdravstvene ustanove, restorane, hotele, škole, vrtiće… Predstavljaju vektorske prenosioce mnogih zaraznih bolesti. Oni su „rezervoari“ zaraze kao i izazivači brojnih alergijskih reakcija. Sa sigurnošću možemo reći da svuda gde postoji infestacija insektima postoji i velika opsnost po zdravlje ljudi. Ovu činjenicu moramo uzeti u obzir vrlo ozbiljno.  Dezinsekcija takođe podrazumijeva i način sprečavanja ulaženja i zadržavanja štetnih insekata na površine, u prostor ili objekt.

Mehaničke mere dezinsekcije podrazumevaju čišćenje prostorija, uklanjanje otpada i ostalog materijala pogodnog za razvoj štetnih insekata, premeštanje zaliha, prevrtanje i isušivanje staništa, ugradnju prepreka (mreže), uporabu lovki i lepljivih traka s ili bez atraktanata.
Fizičke mere dezinsekcije podrazumievaju postupke regulacije mikroklime, uporabu topline ili hladnoće te svetlosti s ciljem smanjenja štetne populacije, zaustavljanja rasta i razmnožavanja ili potpunog uništenja.
Biološke mere dezinsekcije podrazumevaju upotrebu sredstava uz dozvolu ministarstva zdravlja i raznih sojeva mikroorganizama koji deluju selektivno na ciljane vrste štetnih organizama ili njihove razvojne oblike, a da pritom ne oštećuju ili ugrožavaju ostale vrste i okolinu.
Hemijske mere dezinsekcije podrazumevaju upotrebu pesticida s ciljem smanjenja ukupnog broja, zaustavljanja rasta i razmnožavanja ili potpunog uništenja štetne populacije i njihovih razvojnih oblika.

Preventivna dezinsekcija podrazumeva sve one mere koje se sprovode u cilju sprečavanja pojave insekata na odredjenom prostoru. Odnosi se na higijenske mere kojima se sprovodi redovno ćiščenje i održavanje higijene u prostoru.

Kurativna dezinsekcija se sprovodi kada su se insekti već nastanili na odredjenom prostoru. Odnosno kada problem sa insektima već postoji.

Sve vrste dezinekcije sprovodimo najsavremenijim preparatima na tržištu. Najčešći i najdelotvorniji preparati za dezinsekciju su gelovi i paste. Dok se prskanje najviše koristi u hodnicima i otvorenim prostorijama.

Dezinsekcja se sprovodi kroz nekoliko faza:

Prva faza predstavlja uvid u stanje objekta i stepana infestacije.

Izlaskom na teren naša edukovana lica za dezinsekciju obavljaju razgovor sa naručiocem dezinsekcije, obavljaju detaljan pregled objekta, postavljaju feromonske lepljive zamke ili koriste sredstava za isterivanje insekata iz njihovih skloništa u cilju utvrđivanja mesta i stepena infestacije.

Druga faza predstavlja planiranje dezinsekcije.

Planiranje samog izvođenja dezinsekcije obuhvata: izbor insekticida, metode dezinsekcije, procenu utroška materijala i broja radnih sati i angažovanog ljudstva itd.

Treća faza predstavlja sprovođenje dezinsekcije.

Dezinsekcija se najčešće sprovodi kombinovanom primenom određenih postupaka:

  • prskanje ručnim prskalicama
  • prskanje motornim prskalicama
  • hladno zamagljivanje električnim uređajem
  • toplo zamagljivanje eletričnim ili benzinskim uređajima
  • zaprašivanje
  • nanošenjem specifičnih insekticidnih mamaca
  • postavljanje različitih klopki.
Poslednja faza predstavlja kontrolu sprovedene dzinskecije.

Kontrola uspešnosti dezinsekcije ostvaruje se kroz razgovor sa naručiocem dezinskecije, ponovljenim detaljanim pregledom objekta, postavljanjem feromonskih lepljivih zamki ili korišćenjem sredstava za isterivanje insekata, kao i izdavanjem potvrde o izvršenoj dezinsekciji.

Kada govorimo o ceni dezinsekcije, važno je napomenuti da je cena u odnosu na dobrobit mizerna. Ako znamo da većina inekata spada u grupu štetočina i da njihovim prisustvom ili dejstvom njihovih štetnih toksina možemo ozbiljno narušiti naše zdravlje preventivna dezinsekcija predstavlja jednu od najisplativijih metoda prevencije bolesti. Uglavnom jedino i sigurno rešenje koje vama može da pomogne ako želite da se rešite ovih štetočina jeste dezinsekcija

Zbog svega navedenog agencija DezIn po veoma pristupačnim cenama vrši profesionalnu dezinsekciju i uništavanje svih bubašvaba, bubarusa, moljaca, mrava, stenica, muva i komaraca, a možemo stati na put i svim buvama, krpeljima, osama, stršljenovima i ostalim dosadnim insektima. Cena varira u odnosu na kvadraturu prostora, sredstva koje koristimo u radu, odnosno vrste insekata koji se tretiraju. Važno je napomenuti da su sva sredstva koje koristimo u radu bezbedna po Vaše zdravlje i odobrena od Ministarstva zdravlja Republike Srbije. 

Kontaktirajte nas već danas, a mi ćemo vam obezbediti sredinu bez insekata i život bez štetočina.

Vaša čistija i bezbednija okolina je naša misija!

Tu smo za vas 24/7. Kontaktirajte nas već danas.

+381 62 106 43 32

office@dezin.rs

Džervinska 21, 19350 Knjaževac